LÁTOGATÓHELYEK - TOMPA - REDL-KASTÉLY ÉS PARKJA

Leírás:

A Rédl (Redl) család a környékbeli földeket 1780-ban vásárolta meg Szabadka Szabad Királyi Várostól. A felső-kelebiai birtokközpontban felépített kastélyukról szóló első írásos emlék 1831-ből származik. Az épületet 1861-1863-ban – Gerster Károly és Kauser Lipót neves pesti építészek tervei alapján – oldalszárnyakkal bővíttették. Az uradalom és vele együtt a kastély 1905-ben örökség révén a Nyéky család tulajdonába került, később az államosításig a Podmaniczky család tulajdona volt.

A II. világháborút követően volt raktár, laktanya, termelőszövetkezeti iroda, majd 1957-től szociális otthon. A terület jelenleg Budapest Főváros Önkormányzata kezelésében, pszichiátriai betegek otthonaként működik. A szabadon álló, U alaprajzú épületegyüttes emeletes sarokbástyáival és lőréses pártázatával egy középkori, fallal erődített vár vagy udvarház képzetét kelti. A romantikus historizmus kastélyépítészetének országos szinten is jellegzetes példája. Műemléki védelem alatt áll.

A kastély körül az 1860-as években báró Rédl Béla angol vagy tájképi stílusban, a természetes növényállomány felhasználásával parkot alakíttatott ki. Feltehetően egy korábbi Ős-Duna meder mély fekvésű, vizenyős részein egykoron tenyésző keményfás vagy tölgy-kőris-szil ligeterdők maradványai a park impozáns méretű kocsányos tölgyei és magas kőrisei. A park egyéb idős faegyedei között lombhullatók (pl. mezei és korai juhar, japánakác, ezüst hárs, nyugati ostorfa, közönséges vagy juharlevelű platán) és örökzöldek (pl. tiszafa, erdeifenyő, ezüstfenyő, közönséges jegenyefenyő) egyaránt előfordulnak. A kastélypark egyetlen eredeti építészeti stílusjegyeit őrző építménye a park déli végén, egy mesterségesen felmagasított kiemelkedésen álló gloriette.

A görögkereszt alaprajzú, négy oldalán oszlopos-timpanonos portikuszok díszítette építmény valószínűleg az 1830-as vagy 1840-es években épülhetett, Rédl Imre idejében. A park műemléki környezetnek minősül. Nyilvántartott történeti kertjeink egyike.

Elérhetőségek:

Cím: Tompa, Bárómajor
GPS: 46.182339, 19.534342 (kastély)
GPS: 46.178338, 19.537511 (kastélypark)
Kapcsolattartó: Kovács Sándor tárlatvezető
Telefon: + 36/70-430-1040

Elérhetőségeink

Név:Bácsalmási Turisztikai Információs Központ
Cím: 6430 Bácsalmás, Hősök tere 7.
Mobil: +36 30/ 316-63-35
E-mail: turizmus(kukac)bacsalmas(pont)hu
Honlap: www.bacsalmasikirandulas.hu
Facebook: bacsalmasikirandulas
Instagram: bacsalmasikirandulas

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark
www.bacskainap.hu

Ajánlott oldalak

Bácsalmás Város

Bács-Kiskun megye
www.bacskiskun.hu