LÁTOGATÓHELYEK - TOMPA - SZENT ANNA-TEMPLOM

Leírás:

Rédl Béla megbízásából, Wágner Károly tervei alapján 1893-tól 1905-ig a kastély mellett – a régi kastélykápolna helyén – építtették fel a Szent Anna-templomot. A neogót stílusú templom 35 méter magas tornyának homlokzat felőli oldalát az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A templom tetejét fedő színes majolikát a pécsi Zsolnay-gyárban készítették.

A művészetkedvelő, világlátott báró igényességét jelzi, hogy a márvány és egyéb magas díszítőértékű kövek faragását Karlo Sporeni olasz szobrászművész irányította. Építésének idején a Szabadkától északra elhelyezkedő pusztákon ez volt az egyetlen templom. A kastély urain kívül a környék lakóinak lelki üdvét is szolgálta. Ennek is köszönhető, hogy sértetlenül élte túl a világháborúk pusztításait és a későbbi zavaros időket is.

A templomról a helyiek úgy tartják, hogy a budai Mátyás-templom kicsinyített mása, míg mások a berni katedrális „kistestvérét” vélik felismerni benne. A magyar neogót építészet egyik remekeként műemléki védelem alatt áll.

Elérhetőségek:

Cím: Tompa, Bárómajor
GPS: 46.182753, 19.534242
Kapcsolattartó: Kovács Sándor tárlatvezető
Telefon: + 36/70-430-1040

Elérhetőségeink

Név:Bácsalmási Turisztikai Információs Központ
Cím: 6430 Bácsalmás, Hősök tere 7.
Mobil: +36 30/ 316-63-35
E-mail: turizmus(kukac)bacsalmas(pont)hu
Honlap: www.bacsalmasikirandulas.hu
Facebook: bacsalmasikirandulas
Instagram: bacsalmasikirandulas

Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark
www.bacskainap.hu

Ajánlott oldalak

Bácsalmás Város

Bács-Kiskun megye
www.bacskiskun.hu